DERECE İLE KAZAN

Konu Tekrarı mı Soru Çözmek mi Yoksa Deneme mi?

Dönem başından itibaren konu üzerine yoğunlaşıp konularınızı tamamladınız ya da tamamlamak üzeresiniz. Ancak sınava kalan az bir süre içerisinde ''Nasıl ilerlemeliyim, baştan sona tekrar mı etmeliyim, soru çözmeye mi yönelmeliyim yoksa sık sık deneme mi çözmeliyim?'' sorusunu hazırlık içerisindeki neredeyse tüm öğrencilerimizden duymaktayız.
Bu noktada en önemli nokta baştan sonra yapılacak tekrar. En ince ayrıntısına kadar konu çalışır gibi değil, bildiklerimizi tekrar hatırlatır atladığımız öğrenemediğimiz kısmı ise öğretebilir düzeyde genel tekrar yapmalıyız. Öğrendiklerimizi tekrar ile kalıcı hale getirmeli, unuttuklarımızı ise tekrar ile hatırlamalıyız. Bu nedenle günlük ve planlı bir şekilde yapacağımız tekrar, sınav sürecinde büyük bir rol oynamaktadır. Göz ucu tekrarı dediğimiz, çok fazla detaya boğulmadan ancak özünü hatırlatacak, kalıcılığını artıracak şekilde tekrar yapmalıyız. Ancak unutmamamız gereken püf nokta, hap bilgi şeklinde olmalı. Eğer gereksiz detaylara takılır ve değinirsek tekrar mantığını kaybetmiş konu anlatımı içeriğine kaymış olacaktır süreç. 
Deneme çözümünü, gün içi tekrarlarımızı tamamladıktan sonra yapabiliriz. Öğrencilerin en çok yaptığı hatalardan birisi deneme ve tekrarı ayrı ayrı yürütmek. 10 gün boyunca konuları tekrar edip kalan sürede ise yalnızca deneme çözmek gibi. Bu hataya düşmeden tekrar ve deneme çözümünü eş zamanlı yürütmeliyiz.
Deneme çözerken mutlaka Ösym'nin sınav esnasında verdiği süreyi aşmamalıyız. Deneme sınavları, asıl sınavın provası niteliğindedir bu nedenle sınav koşullarını sağlamalıyız. Sessiz bir ortamda, sınav süresi içerisinde deneme çözmeye gayret etmeliyiz. Süre tamamlandığında çözmemiş olduğunuz sorularınız olsa dahi sınavınızı tamamlayınız.
Deneme sınavı sonrası ise kesinlikle analizini yaparak yanlış yaptığımız kısımları kontrol etmeliyiz. Bu kontrol şunu sağlayacaktır, öğrendiğini düşündüğün bir konu ile ilgili mi yanlış yaptın,  konu çalışırken üzerinde durmadığın tarzda bir soru olduğu için mi yanlış işaretledin ya da soruları çözerken yeterince odaklanıp sınava tam olarak kendini veremediğin için mi yanlış işaretledin?
Bu sorulara vereceğiniz cevaplar doğrultusunda hareket etmelisiniz. Eğer öğrendiğinizi düşündüğünüz bir konu ise konunun özünü tekrar etmelisiniz, hiç üzerinde durmadığınız bir konu ise konuya göz ucuyla bakmalısınız, odak sorunu veya dikkat dağınıklığı yaşıyorsanız soru çözerken ara vermeye dikkat etmelisiniz.
Deneme çözdükçe farklı tarzda sorular görmüş, sorulara yaklaşım strateji öğrenmiş ve pratik kazanmış olacaksınız. Zaman yönetimini öğrenmeyi- geliştirmeyi, sınav esnasında bir soruya ne kadar süre ayırmanız gerektiğini, yapamasanız dahi dakikalarca soru üzerine uğraşmamayı boş bırakmayı pratiğe dökmüş olacaksınız.  Düzenli olarak tekrar+ deneme sınavı+ deneme sınavı analizi  şeklinde ilerlediğinizde en başta çözdüğünüz denemedeki yanlış sayınızla son denemenizdeki yanlış sayınız arasındaki bariz farkı siz de görüyor olacaksınız. 
Zaman kaybına sebep olmayacak şekilde konunun özünü tekrar etmek, kalıcılığı artırmak, deneme-soru çözmek ve deneme analizi yapmak. Aslında sonuna yaklaştığımız maratonda bu adımları eksiksiz uyguladığımızda başarı kaçınılmazdır.





© Copyright 2017 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır.  ilicMedia