
DENEME ANALİZİ YAPIYOR MUSUN , DOĞRU UYGULUYOR MUSUN?
Sınava çok az kalan zaman içerisindeyiz ve bu dönemde bol soru çözerek, branş denemelerine ağırlık vererek ilerlemeliyiz. Deneme çözerken tıpkı bir sınav ortamı sağlamalıyız. Sessiz, dikkatinizi dağıtmayacak bir oda, telefon tablet gibi teknoloji ile bağınız olmamalı, sınavda konsantrasyon sağlar gibi Ösym'nin tanıdığı süre zarfında soruları çözmeye gayret etmeliyiz.
Sınavı tamamladıktan sonra doğru ve yanlış sayısını hesaplamalıyız. İlk denemelerde yanlış sayınızın çok çıkması sizin başarısız olacağınız anlamına gelmez. Sınav yapma sıklığımızı artırtıkça başarı seviyemiz de git gide yükselecektir.
Yanlış yaptığımız sorular için iyi bir analiz yapmalıyız. Öncelikle yanlış yaptığımız sorunun sebebini bulmalıyız; hiç şimdiye kadar çalışmadığımız veya üzerinde durmadığımız bir konu muydu, hep kavramları karıştırdığımız tam olarak zihnimizde oturtamadığımız bir konu muydu ya da aylar önce çalıştığımız ancak öğrendiğimizi sanarak tekrar etmeyi aksattığımız bir konu muydu?
Sebeplerine göre değerlendirme yaparak, konuya dönüp konuyu göz ucuyla tekrar etmeliyiz ve bir soru defteri tutarak yanlış yaptığımız soruları kayıt altında tutmalıyız. Yanlış yaptığımız noktaları, sıklıkla karıştırdığımız ya da anlam karmaşasına yol açan noktaları hap bilgi şeklinde yalnızca iki-üç cümleyi geçmeyecek şekilde sentezleyerek ve akılda kolay kalıcığını sağlayacak şekilde kodlamalarla bu defterimize not almalıyız. Bu not defterimizi zaman zaman tekrar etmeliyiz. Tekrarlarımızı düzenli olarak sağladıkça bir sonraki deneme çözümünde aynı konuyla ilgili benzer soru karşımıza çıktığında doğru şıkkı işaretliyor olacağız.
Bu şekilde düzenli olarak analiz ve analiz sonuçları üzerinde tekrarları bir rutin halinde ilerletirsek göreceğiz ki denemelerde netlerimiz artacak. Deneme sonunda netlerimizin artırdığını gördüğümüzde kendimize olan güvenimiz daha çok artacaktır ve özgüvenli bir şekilde bir sonraki denemeyi çözüyor olacağız.
Zihin kendiliğinden, doğru yol izlediğim zaman başarabiliyormuşum, sınavda da yapabilirim- yapabileceğim, aslında sınav çok da gözümde büyüttüğüm kadar zor değilmiş düşüncesini benimseyecek. Zihnin bu düşünceyi benimsemesi demek sizin ansızın kapılacağınız sınav kaygısı ya da olacak mı endişesinde kendini göstererek daha önce deneme sınavlarında netlerini artırdın ve atanacak netlere ulaştın yine yapabilirsin algısıyla sizi ruhsal olarak rahatlacaktır. Hiçbir şey zor değildir yalnız onu ufak parçalara bölmesini bilelim.