
Rahatla, HAREKETE GEÇ!
"Miskin olduğum zamanlarda yakınlarda bulundurduğum bir topacı elime alır ve onu var gücümle çeviririm. Yavaşlayıp düşene kadar dikkatlice izlerim onu. Topaca baktığım saniyeler içinde zihnimde yeşeren şu düşünceler bedenimi uyandırmaya başlamıştır bile: Yaşamla dans etmek için müziğe ihtiyacın yok senin, git ve hayatını ayağa kaldır!”
Çevremizde duyacağımız çok şey olacak, duyduklarımızdan kendimizi inandırdığımız şeyler olacak. Ancak bunun olumlu ya da olumsuz yansımalarını hissetmek ve ruhumuza neyin nüfuz edeceğine karar vermek elimizde. İnsanlar bize bir şey söyleyebilir ya da yapabilir ama bu durum karşısında bizim ne yapacağımız bizim hayatımıza yön verir. Sınav süreci de bu şekilde. Bu nedenle bu sona yaklaştığımız süreçte kesinlikle çevremize kulaklarımızı kapamalıyız, belki ailemize/sevdiklerimize dahi. Deneme programı ile ağırlıkta ilerlemeliyiz. Sınav gününe benzer yaşamalıyız. Bedenimiz her gün yaptığı rutinin dışına çıktığında sınav günü ruhen bunu kabul etmeyebilip farklı tepkimelere sebep verebilir. Fakat biz bu hazırlık sürecimizde sınav günü yapacaklarımıza ilişkin bir rutin belirleyip onu takip edersek, beden bunu reddetmeyecektir. Bu nedenle ki deneme çözerken sınav ortamında çözmek, süre tutmak ve bu süreyi aşmamak. Hatta sınav gününde olduğu gibi erken uyanmak, beslenmek tamamı önemli faktörlerdir. Kalan süre zarfında bu düzeni oluşturmaya ve uyum sağlamaya özen göstermemeliyiz. Bu faktörler kadar önem derecesine sahip olan şey ise zihnimiz, psikolojimiz. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor ise aynı şekilde sağlıklı bir psikoloji için de düşüncelerimize dikkat etmeli ve özenle düşüncelerimize hakimiyet kurmalıyız. Başarabileceğimize dair inancımızı asla sorgulamamalıyız, olumsuzluklara karşı zihnimizin fren mekanizmasını kullanmalıyız. Ters Çaba Kuralı şunu der, beyin dönemsel olarak korktuğumuz özellikle de olmasından korktuğumuz şeylerin hayalini kurdurur veya düşüncemizde yol almak üzere bir anda beliriverir. Aslında bu zihnin verdiği bir sinyaldir. Eğer bunu alıp ve kabul edip gerçekten korktuğumuz şeylerin gerçekleşeceğine ve karşılığında çaresiz kalacağımızı devamlı olarak düşünürsek, olmasını istemediğimiz bir şeyi daha hayatımıza çekmiş oluruz. Tam da bu nedenle stres yapıyor olmamız, sınav kaygısı yaşıyor olmamız, olmayacak mı korkusunun zihnimizi anlık yokluyor olması gayet doğal ancak hakimiyeti tamamen bu düşüncelere vermeden dozunda olacak şekilde kontrol altına almalıyız.
Erteleme alışkanlığını yok edin: "5 Saniye Kuralı basittir. Bir hedefe yönelik hareket etme içgüdünüz varsa, 5 saniye içinde fiziksel olarak hareket etmelisiniz, yoksa beyniniz onu öldürür. Bir amaç veya taahhüt üzerinde hareket etme içgüdüsü veya arzusunu hissettiğiniz an, bu kuralı kullanın. Yapmanız gerektiğini bildiğiniz bir şeyi yapmadan önce tereddüt ettiğinizde, 5-4-3-2-1- Şimdi diye sayın ve harekete geçin." Mel Robbins